Γι’ άλλη μια χρονιά, η Πολιτεία Τυμπακίου διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση μνήμης με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ – ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Πλήθος κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεντρώθηκε το Σάββατο 10 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, στο Τυμπάκι, για να παρακολουθήσει με ευλάβεια την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης.
Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Ανδρέας Λενακάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «Μαχόμενοι περί των ονομάτων», προσέγγισε ιστορικά και ετυμολογικά διάφορα τοπωνύμια της περιοχής του Τυμπακίου αντλώντας στοιχεία από την προφορική παράδοση και τις γραπτές πηγές.
Εν συνεχεία, η κα Χρυσούλα Κωνστανταράκη παρουσίασε το υλικό που παραχωρήθηκε από τον κ. Γεώργιο Καλογεράκη σε συνέχεια πολυετής μελέτης και έρευνας του, σχετικά με τα νέα στοιχεία της ιστορίας του Τυμπακίου και την ιστορική περίοδο 1940-1945. Ο τίτλος της ομιλίας ήταν «Τυμπάκι, 24 Ιανουαρίου 1942. Εάν οι οικογένειαι δεν έχουν εγκαταλείψει τας οικίας των εντός των καθοριστικών προθεσμιών, θα εκδιωχθούν βιαίως».
Κλείνοντας των κύκλο των ομιλιών, η κα. Ευαγγελία Μαράκη, με τίτλο ομιλίας «ΤΥΜΠΑΚΙ – Η κατάρρευση της οικονομίας από τους Ναζί και η εξέλιξη σε υπόδειγμα οικονομικής ευημερίας», ανέλυσε τον τρόπο που ο λαός του Τυμπακίου, με την εργατικότητά του, από την οικονομική εξαθλίωση κατάφερε να κατακτήσει το 1978 την κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα!
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες και το οποίο ήταν μία επιμέλεια και ευγενική προσφορά των κ. Κωνσταντίνου Κολυμπιανάκη και κ. Αλέξανδρου Χριστόπουλου. Κατά την προβολή του το αίσθημα της συγκίνησης ήταν διάχυτο καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των θυμάτων των ναρκοπεδίων που άφησαν πίσω τους οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.
Την εκδήλωση έκλεισαν μουσικά οι μελωδίες των κ.κ. Γιώργου Πατεράκη (λύρα), Ανδρέα Δερμιτζάκη (Λαούτο) και Γιώργου Ρασούλη (Κιθάρα).
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Σωματείου μας αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του μαρτυρικού Τυμπακίου.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο: «Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».
Από το Γραφείο Τύπου
της «Πολιτείας Τυμπακίου»
Τυμπάκι, 10 Αυγούστου 2019