Ποιοί είμαστε

Το Σωματείο μας, με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» και με έδρα το Τυμπάκι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες, που έχουν τουλάχιστον ένα γονέα με καταγωγή από την πόλη του Τυμπακίου.

Όραμά μας είναι η ανάδειξη της πόλης του Τυμπακίου σε μία σύγχρονη Πολιτεία, κέντρο πνευματικής, επιχειρηματικής, κοινωνικής και πολιτειακής δραστηριότητας.

Η «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ» αριθμεί ήδη πάνω από εκατό πενήντα τακτικά μέλη, ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης, καθώς και αρκετά επίτιμα μέλη, συμπολίτες μας που έχουν διακριθεί και καταξιωθεί στην κοινωνία. Όλα τα μέλη μας ασπάζονται πλήρως το σκοπό του Σωματείου μας και ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από ομάδες δράσης ώστε να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους, να αναγεννηθεί η πόλη και να γίνει ξανά μία ιδανική «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», όπως αυτή που περιγράφεται από τον Πλάτωνα.

Μία «Πολιτεία» που θα σέβεται τον άνθρωπο, τη φύση, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες του τόπου. Μία «Πολιτεία» που θα σέβεται τη θάλασσα, η οποία ανέκαθεν αποτελούσε στοιχείο αισθητικής ομορφιάς και οικονομικής ανάπτυξης. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών και αποτελεί πρωταρχικό σκοπό της «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ». Αυτό που ωστόσο αποτελεί πρόκληση και συγχρόνως στόχο της, είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο μακροπρόθεσμα τρόπο. Μία ανάπτυξη αειφόρο, που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής και θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους φυσικούς πόρους του τόπου.

Η πόλη του Τυμπακίου έχει επιτύχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το Τυμπάκι ήταν η πρώτη πόλη της νεότερης Ελλάδας, που ενώ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1942), κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε και οι κάτοικοι του εκδιώχθηκαν, εντούτοις κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του (1945) και να φθάσει το 1978 να βρίσκεται στην κορυφή της Ελλάδας σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Σήμερα, και παρά την εθνική οικονομική κρίση, το Τυμπάκι συνεχίζει να είναι ο πρώτος σε πρωτογενή παραγωγή τόπος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και ένας από τους πιο σημαντικούς της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δηλώνει περίτρανα ότι οι πολίτες του Τυμπακίου είναι άνθρωποι με αξιοζήλευτο σθένος και εργατικότητα.

Πιστεύουμε ότι η κατάργηση του Δήμου Τυμπακίου με την πρόχειρη και λανθασμένη χρήση των κριτηρίων από το σχέδιο «Καλλικράτης» για την σύσταση των Δήμων, ζημίωσε σοβαρά την αναπτυξιακή δυναμική της πόλης. Η ανάπτυξη μιας περιοχής, δηλαδή η αποτελεσματικότητα της τοπικής οικονομίας, η αγροτική παραγωγή και η διακίνηση των προϊόντων, το πολιτιστικό κεφάλαιο και το κεφάλαιο υποδομών, εξυπηρετείται καλύτερα από την επαρχία και την πρωτεύουσα της όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Για τους λόγους αυτούς, η “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ” πιστεύει ότι ο διάλογος με την τοπική κοινωνία για τις διοικητικές ισορροπίες της περιοχής θα πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο με στόχο την επανασύσταση του Δήμου Τυμπακίου.

Μέσω της ιστοσελίδας μας, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν όλες τις πλευρές της πόλης μας, από την οικονομική έως και την ιστορική της πλευρά, η οποία ενώ έχει υπάρξει πλούσια στο πέρασμα των αιώνων, έχει μείνει στην αφάνεια.