Τυμπάκι

Το Τυμπάκι είναι μια μεγάλη κωμόπολη (πληθυσμός 5800, ΕΣΥΕ 2011). Βρίσκεται σε απόσταση 60 km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, δυτικά της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Κρήτης -την πεδιάδα της Μεσαράς- και σε απόσταση περίπου 2 km από τη θάλασσα.

Υποδομές – Υπηρεσίες

Στο Τυμπάκι, μεταξύ άλλων, λειτουργούν Περιφερειακό Ιατρείο, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Νηπιαγωγείο, 3 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και Τράπεζες. Στον Κόκκινο Πύργο υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και λειτουργεί Τελωνείο και Λιμενικός Σταθμός. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μετοχιού, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων, ο Σύλλογος Καταλυκής, ο Σύλλογος Αφραθιά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος. Αθλητικά δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδοσφαίρου με τον Α.Ο. Τυμπακίου, ο οποίος αγωνίζεται στην Α” κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου, καθώς επίσης και με την ποδοσφαιρική ομάδα “Πυργιώτισσα” η οποία συμμετέχει στη Β” κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου.

Κόκκινος Πύργος

Στο Τυμπάκι ανήκει ο οικισμός του Κόκκινου Πύργου που πήρε το όνομα του από τον φρουριακό πύργο φτιαγμένο από κοκκινόχωμα, που υψωνόταν στην περιοχή την περίοδο της Ενετοκρατίας. Είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του Τυμπακίου. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά (πολλά τουριστικά καταλύματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας κλπ) και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες. Μπροστά από τον οικισμό ξεκινάει η πολύ καλά οργανωμένη, πανέμορφη – αμμώδης παραλία η οποία εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα ανατολικά, ως τον Κομμό.

 

Η ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου από την παραλία της Καταλυκής (ονομασία παραλίας Κόκκινου Πύργου από τα ανατολικά του Λιμανιού έως το αεροδρόμιο) μέχρι τα Αστερούσια Όρη, είναι απαράμιλλης ομορφιάς, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας ειδών και των ενδιαιτημάτων τους (Natura 2000). Αποτελείται από πλούσιες συστάδες δέντρων, ευκαλύπτους, κυπαρίσσια, και φοίνικες ενώ η παραλία αποτελεί καταφύγιο της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα όπου κάθε χρόνο επιστρέφει για να γεννήσει τα αυγά της. Τα λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή της Καταλυκής δημιουργούν ένα μίνι υγροβιότοπο που αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών.

Αγία Τριάδα

Σε πολύ μικρή απόσταση  από το Τυμπάκι βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδος. Περί το 1640 π.Χ ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε το ανάκτορο της Φαιστού , το