Τυμπάκι

Το Τυμπάκι είναι μια μεγάλη κωμόπολη (πληθυσμός 5800, ΕΣΥΕ 2011). Βρίσκεται σε απόσταση 60 km νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, δυτικά της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Κρήτης -την πεδιάδα της Μεσαράς- και σε απόσταση περίπου 2 km από τη θάλασσα.

Υποδομές – Υπηρεσίες

Στο Τυμπάκι, μεταξύ άλλων, λειτουργούν Περιφερειακό Ιατρείο, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Νηπιαγωγείο, 3 Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς και Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο και Τράπεζες. Στον Κόκκινο Πύργο υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και λειτουργεί Τελωνείο και Λιμενικός Σταθμός. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μετοχιού, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ψαράδων, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Ψαράδων, ο Σύλλογος Καταλυκής, ο Σύλλογος Αφραθιά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος. Αθλητικά δραστηριοποιείται στο χώρο του ποδοσφαίρου με τον Α.Ο. Τυμπακίου, ο οποίος αγωνίζεται στην Α” κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου, καθώς επίσης και με την ποδοσφαιρική ομάδα “Πυργιώτισσα” η οποία συμμετέχει στη Β” κατηγορία του πρωταθλήματος ΕΠΣ Ηρακλείου.

Κόκκινος Πύργος

Στο Τυμπάκι ανήκει ο οικισμός του Κόκκινου Πύργου που πήρε το όνομα του από τον φρουριακό πύργο φτιαγμένο από κοκκινόχωμα, που υψωνόταν στην περιοχή την περίοδο της Ενετοκρατίας. Είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του Τυμπακίου. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά (πολλά τουριστικά καταλύματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας κλπ) και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για Έλληνες όσο και ξένους τουρίστες. Μπροστά από τον οικισμό ξεκινάει η πολύ καλά οργανωμένη, πανέμορφη – αμμώδης παραλία η οποία εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα ανατολικά, ως τον Κομμό.

 

Η ευρύτερη περιοχή του Τυμπακίου από την παραλία της Καταλυκής (ονομασία παραλίας Κόκκινου Πύργου από τα ανατολικά του Λιμανιού έως το αεροδρόμιο) μέχρι τα Αστερούσια Όρη, είναι απαράμιλλης ομορφιάς, πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Ανήκει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας ειδών και των ενδιαιτημάτων τους (Natura 2000). Αποτελείται από πλούσιες συστάδες δέντρων, ευκαλύπτους, κυπαρίσσια, και φοίνικες ενώ η παραλία αποτελεί καταφύγιο της προστατευόμενης θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα όπου κάθε χρόνο επιστρέφει για να γεννήσει τα αυγά της. Τα λιμνάζοντα ύδατα στην περιοχή της Καταλυκής δημιουργούν ένα μίνι υγροβιότοπο που αποτελεί σταθμό για πολλά είδη μεταναστευτικών πτηνών.

Αγία Τριάδα

Σε πολύ μικρή απόσταση  από το Τυμπάκι βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδος. Περί το 1640 π.Χ ισχυρός σεισμός ισοπέδωσε το ανάκτορο της Φαιστού , το οποίο παρόλο που ξαναχτίστηκε σχεδόν αμέσως σταμάτησε να αποτελεί το διοικητικό κέντρο της περιοχής. Το νέο διοικητικό κέντρο εγκαθίσταται στην Αγία Τριάδα. Στο χώρο αυτό βρέθηκαν αξιόλογα Αρχαιολογικά ευρήματα -από τα σπουδαιότερα του Μινωικού Πολιτισμού- ενώ σύμφωνα με Ιταλούς αρχαιολόγους υπάρχουν τα ερείπια της Βασιλικής έπαυλης των Μινωικών χρόνων. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Αγίας Τριάδος, όπως αγγεία με ανάγλυφες παραστάσεις λατρείας των νεκρών, τοιχογραφίες με κρίνα, αγριόγατες, τα λεγόμενα τάλαντα από τον θησαυρό της έπαυλης και αλλά πολλά, κοσμούν σήμερα το Μουσείο του Ηρακλείου.

 

Θρησκευτικές Πολιτιστικές και Αθλητικές Εκδηλώσεις

Τα πανηγύρια, από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, αποτελούν όαση χαράς και ξεγνοιασιάς. Το μεγαλύτερο, διήμερο εορταστικό με παραδοσιακή μουσική και μεγάλο αριθμό εμπόρων, γίνεται κάθε χρόνο στις 24 – 25 Αυγούστου που γιορτάζει ο Πολιούχος του Τυμπακίου, Άγιος Τίτος. Επίσης την ημέρα του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή) γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην περιοχή Μετόχι. Ένα ακόμη πανηγύρι που διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα, γίνεται κάθε Παρασκευή του Πάσχα (Ζωοδόχου Πηγής) στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας της Παναγίας της Πυργιώτισσας, προστάτιδας της ομώνυμης επαρχίας.

Από το 1985, στο αεροδρόμιο του Τυμπακίου πραγματοποιούνται αγώνες ταχύτητας μοτοσικλετών και αυτοκινήτων. Τα τελευταία χρόνια στον χώρο αυτό πραγματοποιούνται, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Dragster (2 και 4 τροχών) και οι Αγώνες Κυπέλλου Υπερελαφρών Αεροσκαφών (υπερελαφρά αεροσκάφη, ανεμοπορίας και τηλεκατευθυνόμενα).